Alt om cykler

El-cyklen er ren win win

0

El-cyklens popularitet er steget de sidste par år, og derfor er den efterhånden blevet en integreret del af det danske trafikbillede. Der hersker mange fordomme om, hvilken slags mennesker der kører på el-cykel, og mange af disse er langt fra sande. El-cyklen er nemlig ikke kun forbeholdt dovne mennesker og pensionister. Tværtimod er el-cyklen det perfekte transportmiddel som substitut for bilen eller scooteren, og som både giver point på konditions- og miljøkontoen. Det er kort og godt ren win win.

Almindelig cykel vs. el-cykel

Hvad er det nu lige, en el-cykel kan, som en almindelig cykel ikke kan? Den største forskel på de to cykeltyper er, at en el-cykel er motordrevet – det gør den dog ikke til en knallert. Modsat knallerten er pedalaktiviteten nødvendig for at få motoren til at køre. Med andre ord kræver el-cyklen hele tiden fysisk aktivitet præcis som en almindelig cykel. Forskellen er, at el-cyklen hjælper på hårde strækninger i form af bakker, modvind osv. Motoreffekten på en el-cykel er dog ikke særlig kraftig – den må nemlig højest have en effekt på 250W.

Udseendemæssigt ligner de to cykeltyper hinanden. Her er den største forskel motoren, som nemt og bekvemt oplades vha. en 230 volt stikkontakt. Der er tre steder, som motoren kan være placeret: I kranken, bagsnavet eller forhjulsnavet. Sidstnævnte ligner en almindelig cykel mest og er på samme tid det billigste og mest populære valg.

Cykeludstyret skal naturligvis også være i orden, når du kører på el-cykel. Det betyder først og fremmest, at du skal huske både cykelhjelm og -lygter, når du er på cykeltur. El-cyklen kører generelt hurtigere end en almindelig cykel, og det kan godt komme bag på andre cyklister. I den forbindelse er en klar og tydelig ringklokke også af stor betydning, så du f.eks. kan advare om, at du skal til at foretage en overhaling.

Et grønt transportmiddel

Tænker du meget på miljøet? I så fald bør du overveje at anskaffe en el-cykel. Du kan være med til at mindske CO2-udledningen, hvis du lader bilen stå derhjemme og i stedet hopper på den motordrevne jernhest – og så sparer du ovenikøbet en hel del benzinpenge, som du i stedet kan bruge på familiehygge eller selvforkælelse.

Hvis du anskaffer dig en el-cykel, skal du dog være opmærksom på, at den slides en smule hurtigere end en almindelig cykel pga. motoren. Den påvirker nemlig cyklisten til at køre længere ture end sædvanligt. I den forbindelse er det en god idé at få din cykelhandler til at tjekke den efter i sømmene en gang årligt.

Gør noget godt for dig selv – tag cyklen på arbejde

Hvis du er meget presset i hverdagen, kan det godt være noget af et puslespil at få børn, arbejde og motion til at gå op i en højere enhed – men det kan nemt lade sig gøre med en el-cykel. Du kan f.eks. opfylde dit daglige aktivitetsmål ved at cykle til og fra arbejde. 10 km er nemlig ingen sag, når der er hjælpemotor på cyklen – og en klar fordel er også, at du kan nøjes med lidt farve i kinderne fremfor at ligne en overmoden tomat i ansigtet, når du stiger af cyklen.

Tilføj kommentar

Your email address will not be published.