Alt om cykler

Gør din cykel klar til vinteren

0

Den danske sommer er desværre ikke altid noget at prale af, og det samme kan man sige om de koldere måneder. Du har helt sikkert hørt dine forældre, bedsteforældre eller endnu ældre generationer fortælle om dengang, da de var børn, og om hvordan vintrene mest af alt mindede om magiske snelandskaber. Det kan været svært at forestille sig, når det første ord, der popper op i hovedet, når man tænker på vinter er: SLUD! Og ikke bare slud, men regn, tøsne og sjap er også nogle af de ord, der bliver forbundet med den danske vinter. Det er dog ikke kun bilisterne, der frygter for de glatte veje, cyklisterne er nemlig lige så udsatte, hvis ikke mere. Her kommer et par fif til, hvordan du overlever vinteren på din trofaste jernhest.

Giv din cykel opmærksomhed

Det er vigtigt, at du cirka hver anden uge går din cykel over for fejl og giver den en smule kærlighed og pleje. Her skal du være opmærksom på tre ting, nemlig dæk, kæde og bremser.

  1. Først og fremmest er det vigtigt, at du gør det til en vane jævnligt at puste dine dæk op – det tager som regel max fem minutter. Når vejene er så beskidte, som de er om vinteren, tager det hårdt på dækkene. Til gengæld kører din cykel også bedre og hurtigere, når de er pumpet godt op. Når du har gjort det, vender du opmærksomheden mod kæden.
  2. Når der i vinterhalvåret bliver smidt salt og jord på vejene, har kæden nemt ved at tage skade, og der kan komme grus i maskineriet, hvis ikke man giver den olie en gang imellem, og af den grund er det vigtigt, at du smører den.
  3. Sidst men ikke mindst skal du være sikker på, at dine bremser fungerer optimalt, dit liv kan nemlig afhænge af dem. Hvis du cykler på en cykel med bremseklodser, er der et lille mærke på klodserne, så du kan se, hvor meget de må slides ned. Hvis mærket er slidt ned, er det på tide at udskifte bremseklodserne.

Det kan virke tidskrævende og unødvendigt i starten, men et godt trick er at teame op med en makker. På den måde kan I hurtigt få pustet dæk op, få smurt kæden og få tjekket op på bremserne. Hvis du/I er i tvivl om, hvordan bremserne skal se ud, før at de er godkendte, eller hvis du/I ikke er sikre på, hvordan man smører en kæde, så tag sammen hen til en cykelhandler og få ham/hende til at vise jer, hvordan man nemt går hele cyklen efter.

Massér din cykel

Når temperaturen udenfor dykker, og fuglene for længst er vendt sydpå, er det vigtigt, at du holder din cykel i gang. Især er det vigtigt, at du giver den et bad en gang imellem, da den så kører meget bedre – og så holder den også længere tid. Især når frosten indfinder sig, er det vigtigt, at du, når du har vasket din tohjulede, også giver alle bevægelige dele en omgang olie, så du ikke risikerer at komme ud til en fastfrossen cykel.

Reflekter over lyset

Med kulden kommer mørke, så det er afgørende, at dine reflekser samt lygter lyser, som de skal. Det er nemt at overse cyklister i trafikken, så hvis ikke din cykel lyser i mørke, kan det være dit eget lys, der slukkes. Reflekserne er lovpligtige og skal sidde henholdsvis foran, bagpå, i begge hjul samt på pedalerne.

Tilføj kommentar

Your email address will not be published.